Jaké dokumenty jsou potřeba k prodeji nemovitosti?

Chystáte se prodat svůj byt nebo dům? A víte, co všechno si musíte připravit? Pojďme se na to společně podívat. Dnes se zaměříme na dokumenty, bez kterých se neobejdete.

zdenek ciboch dokumenty pro prodej nemovitosti
zdenek ciboch dokumenty pro prodej nemovitosti

Dohledání základních dokumentů

Dokumentů je hned celá řada a pravděpodobně budete muset důkladně prohledat všechny svoje složky a zásuvky. Nejprve si dohledejte nabývací titul, díky kterému jste získali vlastnické právo – nejčastěji se jedná o kupní nebo darovací smlouvu. Najdete ho případně i na katastru nemovitostí, kde si jej může kdokoliv vyžádat. S tím souvisí i list vlastnictví, který je v podstatě výpisem z katastru nemovitostí a obsahuje důležité informace o vlastníkovi i nemovitosti.

Doporučený článek
Jak neprodělat na prodeji nemovitosti
5
oko

Jak neprodělat na prodeji nemovitosti

Obsah článku Příprava nemovitostiAnalýza nemovitostiRozhazování sítíVsaďte na jistotu Příprava nemovitosti…
Rady a tipy

Dokumenty potřebné při prodeji bytu

Pokud prodáváte byt, měli byste myslet ještě na další dokumenty. Novému majiteli musíte předat kromě listu vlastnictví také prohlášení vlastníka. V něm je uvedené rozhodnutí, kterým byl dům rozdělený na jednotky. Jestli prodáváte byt v SVJ, tak zajistěte plán oprav SVJ. Velmi důležité je prohlášení o bezdlužnosti, kterým prokazujete bezdlužnost vůči správci domu a SVJ.

PENB

Nezapomeňte ani na průkaz energetické náročnosti budovy (zkráceně PENB). Pokud prodáváte byt, který má plochu menší než 50 m² nebo nemovitost, která byla postavena nebo rekonstruovaná před rokem 1947, tak průkaz nemusíte řešit. Pokud nemáte PENB zhotovený, můžete ho u bytových jednotek nahradit vyúčtováním dodávek energie za poslední tři roky.

Nabývací titul

Nabývací titul je veřejná listina potvrzující nabytí vlastnictví nemovitosti, jako kupní nebo darovací smlouva. Je nezbytný pro legální převod a zápis do katastru nemovitostí. Kopii lze získat na katastrálním úřadu nebo Czech Pointu za poplatek bez nutnosti prokazovat totožnost.

List vlastnictví

List vlastnictví potvrzuje vlastnictví nemovitosti a obsahuje důležité informace o právním stavu, včetně omezení jako zástavní práva. Je nezbytný při prodeji nemovitosti. Lze jej získat na Czech Pointu nebo online z domova.

Prohlášení vlastníka

Prohlášení vlastníka rozděluje vlastnické právo k nemovitosti na jednotlivé bytové jednotky. Upravuje, které části budovy a pozemku jsou společné a které patří k jednotkám. Obsahuje údaje o nemovitosti, jednotkách a jejich podílu na společných částech. Je nezbytné pro převody vlastnictví a umožňuje samostatné nakládání s každou jednotkou. Musí být zpracováno právním odborníkem a vloženo do katastru nemovitostí.

Plán oprav SVJ

Plán oprav SVJ je dokument, který stanovuje potřebné opravy a údržbu budovy na základě aktuálního technického stavu a priorit. Obsahuje výdaje na běžnou údržbu a zahrnuje dlouhodobé plány pro opravy hlavních konstrukčních a technologických prvků budovy. Financování údržby a oprav je schvalováno shromážděním vlastníků a může zahrnovat úvěry či dotace. Cílem je zajistit optimální stav budovy a vysoký uživatelský komfort pro všechny obyvatele.

Prohlášení o bezdlužnosti

Prohlášení o bezdlužnosti je dokument, který potvrzuje, že prodávající nemá žádné dluhy spojené s prodávanou nemovitostí. Tento dokument je nezbytný při prodeji nemovitosti, aby kupující měl jistotu, že na nemovitosti neváznou žádné závazky, které by mohly ohrozit jeho vlastnická práva. Prohlášení o bezdlužnosti často vyžadují banky při sjednávání hypotečního úvěru na koupi nemovitosti.

Stavební dokumentace

Stavební dokumentace je soubor dokumentů, který obsahuje detailní informace o stavbě, jako jsou plány, technické zprávy a schválení úřadů. Od ledna 2024 je v České republice povinné předat aktualizovanou stavební dokumentaci kupujícímu při prodeji nemovitosti. Tato dokumentace je důležitá pro správnou realizaci stavebních projektů a komunikaci mezi všemi zúčastněnými stranami. Pokud dokumentace chybí nebo je neaktuální, mohou stavební úřady udělit pokutu až do výše 400 000 Kč.

Rubriky:
Rady a tipyReality

Rychlý kontakt:

Sdílet článek:

Mohlo by vás zajímat

Podívejte se na mé další články

zdenek ciboch clanek chaty a chalupy zlevnuji
Reality
8
oko

Chaty a chalupy zlevňují, ideální čas pro nákup!

Po chatařském „boomu“ během covidu, kdy Češi hledali letní útočiště mimo město, nastal mírný propad zájmu o tento typ nemovitostí. Poptávka klesá a společně…
zdenek ciboch clanek dlouhodoby pronajem 1
Reality
10
oko

Pronajímání nemovitosti: Dlouhodobý pronájem jako cesta k jistotě

Když vlastníte nemovitost a rozhodujete se, zda ji pronajímat krátkodobě nebo dlouhodobě, je důležité zvážit, jaký přístup je konkrétně pro vás vhodnější. Chcete…
zdenek ciboch clanek chaty a chalupy zlevnuji

Chaty a chalupy zlevňují, ideální čas pro nákup!

zdenek ciboch clanek dlouhodoby pronajem 1

Pronajímání nemovitosti: Dlouhodobý pronájem jako cesta k jistotě