Jak se vyvíjela cena bytů v posledních letech?

Ceny bytů v České republice za poslední roky ukázaly výraznou dynamiku a situace se lišila s ohledem na konkrétní lokalitu. Svého vrcholu dosáhly ceny v roce 2022, následně stagnovaly, někde dokonce klesaly. Podívejte se na vývoj cen bytů za poslední čtyři roky.

zdenek ciboch clanek vyvoj cen bytu
zdenek ciboch clanek vyvoj cen bytu

Praha: Růst s postupným zpomalením

V hlavním městě se ceny bytů od roku 2020 stále zvyšují. V roce 2020 byla průměrná cena bytu 5,6 milionu korun. Následně došlo k výraznému nárůstu v roce 2022 na 7 milionů korun. I když tempo růstu následně zpomalilo a o rok později zůstala částka stejná, průměrná cena v roce 2024 dosáhla 7,2 milionu korun. Tento mírný růst odráží stabilizaci trhu, kdy ceny v Praze dosáhly určitého nasycení.

praha

Brno: Kolísavý vývoj

Brněnský trh s nemovitostmi zažil v posledních letech výrazné výkyvy. V roce 2020 se průměrná cena bytu pohybovala kolem 4,5 milionu korun. Do roku 2022 se cena zvýšila na 6 milionů korun, ale následně v roce 2023 došlo k poklesu na 5,4 milionu korun. V letošním roce se ale ceny opět zotavily a dosáhly 5,9 milionu korun.

brno

Doporučený článek
Jak úspěšně prodat byt? Home staging
8
oko

Jak úspěšně prodat byt?

Obsah článku Správná cena prodáváSpecifika každého bytu a jejich dopad na…
Rady a tipy, Reality

Krajská města: Stabilizace po poklesu

V krajských městech mimo Prahu došlo také k výraznému růstu cen mezi lety 2020 a 2022, kdy průměrná cena bytu stoupla z 3,4 milionu na 4,4 milionu korun. V roce 2023 následoval pokles, ale v roce 2024 se ceny opět mírně zvedly na 4,2 milionu korun. Tento trend naznačuje, že trh po turbulentním období opět stabilizuje.

liberec

Mimo krajská města: Stálý růst

V menších městech a obcích byl růst cen nemovitostí méně dramatický, ale stále znatelný. V roce 2020 byla průměrná cena bytu 2,2 milionu korun, která se v roce 2021 zvýšila na 2,9 milionu korun a v roce 2024 dosáhla 3 milionů korun. Tento růst odráží zvýšenou poptávku po bydlení mimo velká města, pravděpodobně v důsledku změn životního stylu a také lepší dostupnosti bydlení.

tanvald

Rubriky: Reality

Rychlý kontakt:

Sdílet článek:

Mohlo by vás zajímat

Podívejte se na mé další články

Výhody dlouhodobého pronájmu nad krátkodobým
Reality
8
oko

Výhody dlouhodobého pronájmu nad krátkodobým

Když vlastníte nemovitost a rozhodujete se, zda ji pronajímat krátkodobě nebo dlouhodobě, je důležité zvážit, jaký přístup je konkrétně pro vás vhodnější. Chcete…
zdenek ciboch prace maklere
Rady a tipy
5
oko

Jak vypadá práce realitního makléře?

Obsah článku Kdo je vlastně realitní makléř?Co dalšího má realitní makléř na starost? Kdo je vlastně realitní makléř? Realitní makléř je odborník,…
Výhody dlouhodobého pronájmu nad krátkodobým

Výhody dlouhodobého pronájmu nad krátkodobým

zdenek ciboch prace maklere

Jak vypadá práce realitního makléře?